Hokkaido Daily Farm Restaurant

h1 h2 h3 h4香港の中でも人通りの多い一画にあって、このレストランは静寂なオアシスのように際立っている。デザインの意図は、この飲食店が地域の活気ある環境と多様な食文化を表現するだけではなく、それらを超越し、個性的な料理が注目されることにある。
デザインレイアウトにおいては、キャッチーではあるがこの場所にそぐわない装飾よりも、酪農場らしい要素を取り入れた。利用者は空間のアレンジを通じて、繊細かつ自然な環境とともに、休息のひと時と新鮮な料理が楽しめる。過剰な装飾から離れ、農場を訪れたようなリラックスした環境をひとりひとりに体験してもらうことを目指した。
まずベースのデザインをレストランのスタイルに合わせつつ、環境と完璧に織り合うよう考えた。ミニマルなレイアウトに繊細な手法を取り入れ、酪農小屋を思わせるようなデザインを計画した。その基礎となる構造は、農場でよく見かけられるロープを用いて表現。壁面の有機的な模様は、牛乳瓶と水滴の形を描いたものだ。また、自然のランドスケープをもとに、客席のスカイブルーのシートや壁、レストラン全体で色彩のバリエーションを持たせたフェンスを配置することで、空間体験にいくつものレイヤーをつくり出している。木の素材感を生かしたイエロー基調の壁やテーブルも含め、結果として、近隣の若々しくもあり歴史的でもある複雑な環境の中に、太陽の光が射すような自然的な風景をつくり出すこととなり、メインテーマである「農場を訪れたような感覚」を利用者に意識させる。
素材の選定は、ディテールに気を取られ過ぎないよう、自然かつシンプルであることを意識した。そのインテリアは、自然光と牛乳瓶を使用した照明器具の光に照らされて浮かび上がる。個別の空間は外部の生き生きとした魅力とコントラストを描くよう、装飾を通してではなく、そのオーラがもの語るような静かなレストランのインテリアとしてまとめた。この忙しない通りで、出勤前、また仕事の合間に、おなかと心の両方を満たし、安らかなひと時を提供する店舗となることを願う。
(Joey Ho/文責BAMBOO)

 

「Hokkaido Daily Farm Restaurant」
所在地:G/F, No.8 Wing Lok Street, Sheung Wan, Hong Kong
オープン:2014年6月
設計:Joey Ho Design Limited Joey Ho Joslyn Lam
床面積:60㎡
Photo:Dick Liu

 

This restaurant stands out as a tranquil oasis in one of the bustling districts in the city.
It was the designer’s intention that this eatery would not only interpret, but also rise above its buzzing environment and the diverse local food culture, and to speak for its unique culinary triumph.
The designer inspired the owner to adopt those very elements of a dairy farm rather than any eye-catching yet out-of-place decorations in design layout. Through spatial arrangements, customers would enjoy a moment of rest and freshest food available with its subtle, natural settings. Free from over decoration, the goal was for each customer to experience a relaxing environment like entering a farm.
The design approach begins with the basics to match the restaurant style and to become perfectly interwoven with its environment throughout. It was intended to introduce subtle dynamics in the minimalist layout, reminiscent of the farm hut for livestock. Its underlying structure is expressed by the ropes commonly found in farms. The organic pattern on wall traces the outline of milk bottles and water droplets. Also referencing the natural landscape are the sky-blue booth seats and walls, as well as fences of varying hue throughout the restaurant, strategically placed to create multiple layers of experiences. Together with the canary yellow tone of the wall and desks, the result is a sun-lit natural landscape within the complex neighborhood that is both youthful and historic, taking the customer’s perception back to the functional fundamentals of design.
Material selection is kept natural and simple without comprising the attention to details. The interior appears well-lit with sunlight with lighting fixtures made of actual milk bottles. The designer has also deliberately organized individual spaces to contrast the lively glamour on the outside against the serene restaurant interiors that speak through its aura instead of decorations. The design aims to offers a peaceful corner on the busy street to enjoy before and in between work hours, satisfying both the stomach and the mind. (Joey Ho)

 

【Hokkaido Daily Farm Restaurant】
Location:G/F, No.8 Wing Lok Street, Sheung Wan, Hong Kong
Open:Jun. 2014
Designer:Joey Ho Design Limited Joey Ho Joslyn Lam
Floor area:60㎡
Photo:Dick Liu

 

Joey Ho Design Limited
http://www.joeyhodesign.com/

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