店内はスペインの各都市を連想させるデザインで、エリア毎にテイストを切り替えている。そのすべてに共通するコンセプトは「Tradicional e Imprevisto(伝統的で、思いがけない=伝統と不測)」というもの。またその割合は「伝統8:不測2」。施主と決めたこのルール(割合)が功を奏し、各都市によってさまざまな顔を見せるスペインらしさが表現できた。そのどれもが実際に現地を訪れインスピレーションを受けて形成したデザインだが、現地のデザインを「オリジナル」とするならば、「代々受け継ぐことで伝統を守りつつ、現所有者の趣味性や、新しい使い方が思いがけないアレンジとなり、アイデンティティーを創出する」というストーリーを基に各エリアを整えている。一つのお店で、ここまでさまざまなシーンを演出しながらも統一感が出せたのは、異国情緒を感じる「オリジナル」から「今」を表現することで、デザインの時間軸を揃えたことにあるだろう。(井上愛之/ドイルコレクション)
「RICO Spanish Dining」
所在地:東京都新宿区西新宿2-1-1 新宿三井ビル 地下1階
オープン:2014年12月5日
設計:ドイルコレクション 井上愛之
床面積:216.5㎡
客席数:110席
Photo:ナカサ&パートナーズ
Designs associate with the cities of Spain. We changed the designs for each area in the restaurant. Common concept is ”Tradicional e Imprevisto” which is, “traditional and unexpected”, in other words, “tradition and unpredictable”. And the ratio is ”tradition 8:unpredictable2”. We together with our client decided this rule (the ratio), and have achieved a successful outcome. Each city in Spain presents a different face. This indeed is the Spain. We actually visited Spain and brought back our inspiration to form these designs. If we should call these designs original, we have prepared the following story to create each area. That is, “By observing tradition from generation to generation, will preserve the tradition and at the same time will generate the owner’s avocation and identity. And this new usage will bring other unexpected arranges”.
We were able to make a sense of unity in spite of creating various scenes in one restaurant. By connecting the exotic feelings from the originals and our present moment designs lead to this success.(Aiji Inoue/Doyle Collection co.ltd)
【RICO Spanish Dining】
Location:Mitsui Bldg. B1F, 2-1-1 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo, Japan
Open:December, 5th, 2014
Design:Aiji Inoue / DOYLE COLLECTION co. ltd.
FloorArea:216.5㎡
Capacity:110 seats
Photo:Nacasa&Partners